söndag 10 mars 2013

Vecka 33

Du är i vecka 33.
Du har gått 32 fulla veckor och 0 fulla dagar (v32+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden.
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Lör 4 maj 2013.
Du har 55 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.

Mattips! 
Lika viktigt som annars är det att äta en varierad kost. På så sätt är det lättare att du får i dig det du behöver i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler. 

Ät gärna: 
500 g frukt och grönt varje dag 
Fisk 2–3 gånger i veckan. Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga nu när du är gravid. Fet fisk som lax och makrill innehåller också omega 3-fett. 
Lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag. 
Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag. 
Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkornsalternativ. 
Drick gärna vatten till maten och när du är törstig. 
Källa: Livsmedelsverket

Tankar: Motion blir det inte mycket av, jag känner av foglossning alldeles för mycket för att klara av några längre promenader med alla tunga kläder och skor som vädret kräver. Det gör att min kropp skriker än mer efter vår och varmare temperaturer, jag längtar efter att kunna röra mig utomhus utan att bli liggandes en hel dag efteråt. Om en månad kanske. Hoppas jag. Har tänkt ta mig iväg till badhuset flera gånger, vi har ju vattenträning på recept under graviditeten här i Skellefteå kommun. Superlyxigt förstås, att kunna åka till valfritt badhus när man känner för det och inte betala en spänn. Och hur många gånger har jag utnyttjat det de senaste 8 månaderna? EN! Skandal. Måste måste måste bli ändring på det.

Jag tror inte att lillasyster har vänt sig rätt än, det känns som att hon fortfarande tjurigt sitter på rumpan. Det är en känsla jag har, samtidigt så tycker jag att det är så svårt att känna - det sparkar och rör sig överallt i magen. Det enda jag är helt säker på är att hon inte sjunkit ner och fixerat sig, för det känns "tomt" när jag känner på nedre delen av magen. Vilket samtidigt känns så himla konstigt, för det trycker ju neråt och ilar och har sig. På torsdag ska jag till barnmorskan igen, då får vi se vad hon säger.

Vad gäller kostråden... Tja. Fisk äter jag med lite tur en gång i veckan, försöker verkligen få in det. Några lättprodukter kommer inte i närheten av mitt kylskåp ens, och då såklart inte i närheten av min kropp heller. Kött, kyckling eller ägg får jag nog i mig i princip varje dag, liksom bröd. Bara hårt bröd dock. Och vatten är som vanligt typ det enda jag dricker. Jo men det blir nog människa av det här barnet också.

Ludvig är för övrigt jättesöt med magen, han har börjat pussa och klappa på den och ibland ropar han ett glatt "HEJ!" till lillasyster. Det ska bli så spännande att se hur han reagerar när hon kommit ut.

Nu vill jag att dessa 55 dagar (+/- 14) ska gå fort, för jag är så innerligt less på att vara gravid. Jag vill bara ha min kropp tillbaka - NU!

2 kommentarer:

  1. Jag känner igen det där, tror bebisen snurrar runt hej vilt därinne, och en hel vecka tills vi ska till barnmorskan för att få veta om h*n vänt sig eller om det blir vändningsförsök i v.37... Jag äter allt jag kommer över, och jag lovar att det blir folk av både ert och vårt barn :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja jag är inte ett dugg orolig över kosten. Ludvig blev ju ganska välartad så ;-)

      Radera